Počet záznamů: 1  

Svrchovanost

  1. Názvové údajeSvrchovanost / Eugénio de Andrade ; z portugalských originálů vybrala a přeložila Pavla Lidmilová
    Osobní jméno Andrade, Eugénio de, 1923-2005 (Autor)
    Další autoři Lidmilová, Pavla, 1932-2019 (Editor) (Překladatel) (Dedikátor)
    Listopad, František, 1921-2017 (Dedikant)
    Korp. Agite/Fra (nakladatelství) (Nakladatel, vydavatel)
    Akcent tiskárna Vimperk (Tiskař)
    Údaje o vydáníVydání první
    NakladatelPraha : Fra, 2004
    VýrobceVimperk : Akcent
    Rozsah137 stran ; 18 cm
    ISBN80-86603-13-X (brožováno)
    Země vyd.Česko
    Jazyk dok.čeština
    Jazyk orig.portugalština
    Poznámky Zdobená obálka. - Titulní list. - Obsah. - Tiráž.
    450 výtisků
    AnotaceAntologie obsahuje ukázky z poezie současného významného portugalského autora.
    Celý výbor je rozčleněn do tří částí: tu první a závěrečnou tvoří dvě autorovy sbírky, které vznikaly v devadesátých letech minulého století, v prostředním oddílu jsou pak soustředěny některé Andradeovy verše z let 1950-1994. Andrade je ve svých jedenaosmdesáti letech považován za stálici současné portugalské literární scény a zaujímá na ní výsostné postavení. Ve svých prvních sbírkách vyjadřoval autor euforii ze života, na přelomu 50. a 60. let dával přednost jemně melancholické poezii, v níž hrály hlavní roli vzpomínky na dětství, na matku a na rodný dům. Základním tématem Andradeovy poezie však nepochybně zůstává intenzivní smyslové vnímání světa a zachycení přírody, která u něho ožívá například v neobyčejně silně zpracované symbolice vody a listnatých stromů.
    Druh dok.monografie
    Název origináluVertentes do Olhar, Breve a Branco no Branco
    Klíčová slova portugalská literatura * poezie * lyrická poezie
    Uživatelské pole PNPSign. Listopad 189: Dedikace na patitulu "Panu Františku listopadovi se stdečným pozdravem Pavla Lidmilová".
    SignaturaPřír.čísloLokaceInfo
    Listopad 01890581/2025Sbírka

Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.